063/388 474 (događaji, proslave, kokteli...)
DANAS NA MENIJU
Friday 11. Oct 2024
--newsletter--
GLAVNA JELA
- Boranija sa svinjskim mesom
- Bosanski lonac
- Čorbast pasulj sa mesom
- Leskovačka mućkalica - pire krompir
- Dinstani svinjski but - đuveč
- Posni obrok
- Vegetarijanski obrok
- Veganski obrok
- Fit menu (pileći file + mix barenog povrća)
STALNA PONUDA od 800 rsd
- Domaća dimljena kobasica u lepinji + prilog + salata
- Gurmanska pljeskavica u lepinji + prilog + salata
- Vešalica u lepinji + prilog + salata
- Bečka šnicla u lepinji + prilog + salata
- Pohovano pileće belo meso u lepinji + prilog + salata
- Jermenska pljeskavica u lepinji (punjena belim sirom) + prilog + salata
OBROK SALATE - 900 rsd
- Cezar obrok salata
- Obrok salata sa mariniranom piletinom i indijskim orahom
- Tuna obrok salata
- Vegetarijanska obrok salata
--desnakolona--
SUPE I ČORBE - 350 rsd
- Teleća čorba
- Paradajz čorba
SALATE
- Kupus salata
- Vitaminska salata
- Mešana salata
- Zelena salata
DESERT
- Palačinka krem / džem 400 rsd
- Palačinka sa orasima 450 rsd
- Pita sa jabukama. 300 rsd
- Pita sa višnjama. 300 rsd
--newsletter--
Zaboravljeni recepti
Sigurno je da svaka mlada devojka koja se po prvi put nalazi, tj. snalazi u kuhinji priželjkuje mali kuvar u kome se nalaze sve tajne kulinarstva, sve začkoljice i „podrazumevani“ sastojci. Sigurno je i da stariji zaboravljaju koliko početak ume da bude težak za one koji se prvi put susreću sa šerpama, tiganjima i kuhinjom uopšte. Uvek je dobra ideja za svaku mladu domaćicu da počne da zapisuje u sopstveni kuvar svoja zapažanja, i to detaljna, da ne bi zaboravila za sledeći put. Sigurno je i da će se za koju godinu smejati sama sebi i svemu onome što ju je bunilo i što nije znala.
Kad Lenka uči da kuva
Lenka: „Narode, rešila sam da se bacim na učenje kulinarskih veština. Jednom moram početi. A lakše mi je sad kad mogu da prospem u kantu ako ne ispadne kako bi trebalo. A da me niko ne vidi. Gde ću sutra da nadjem nekog da mi bude zamorče. Ovako ću da budem spremna, za slučaj da ne nadjem ovog kuvara kog tražim.“
Rale: „Ne verujem svojim ušima. Kad ćemo mi probati te tvoje špecije?“
Lenka: „Znam da je teško za poverovati, ali išla sam da kupim rokovnik i on će da mi bude kuvar. Da imam gde da zapisujem „uspešne“ recepte.“
Toni: „E neka si. Imam ideju, ono što petkom jedemo u BNB-u ti probaj kod kuće da spremiš. Znaćeš kako bi trebalo da izgleda a na tebi je samo da se potrudiš.“
Lenka: „Pa nisam baš mislila sa njima da se merim, al možda to i nije loša ideja. Šta to jedemo danas?“
Toni: „Meni za danas podseća na kuhinje naših baka. Bar je moja ovo često pravila:
ćureća supa sa testom,
ćureći ajmokac – pire krompir,
vitaminska salata,
vanilice – kao bakine.
Male tajne bakinog kuvara
Rale: „Ja sam to obožavao kao dete. I moja baka je pravila. A mama nije htela ni da čuje. Posle smo brat i ja zaboravili na to, a njoj nije padalo na pamet da nas podseća. Uh, baš me podmladio ovaj meni. Ajmokac i vanilice.“
Lenka: „Ajmokac? Ćureći? Ne treba meni kuvar, nego rečnik... Moja baka očigledno nije posedovala iste recepte kao vaše.“
Toni: „Nemoj se plašiti, nije to ništa komplikovano. Kad skuvaš supu, koristiš deo za sos. Naći ćeš sigurno neki zanimljiv recept. A može i piletina za početak. A možeš nas zvati i na ručak da ti budemo zamorčići. Nećemo se buniti. Vanilice možeš doneti na posao. One su još bolje posle par dana.“
U svakom kuvaru savremene domaćice bi trebalo da se nadje poneki „skoro zaboravljeni“ recept naših baka. Sve više je modernih jela, koja se lako spremaju, još lakše pojedu, bez mnogo muke, i uz što manje truda. A naše su bake znale da bi trebalo uložiti mnogo ljubavi, znanja i veštine u svako jelo, i tek onda je ono posebno. A ako ste imali sreće, sigurno se sećate koliko je posebno mirisala kuhinja vaše bake, i koliko ste uživali. BNB ketering je tu da vas podseti koliko divnih jela se može naći ponovo na vašoj trpezi.